• HEMA moet meer dan de helft van de tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis ontvangen loonsubsidie terugbetalen, meldt RTL Z.
  • De warenhuisketen kreeg een voorschot van 11,2 miljoen euro uit de NOW-regeling, maar blijkt achteraf recht te hebben op 5,4 miljoen euro, omdat de omzet minder hard inzakte dan verwacht.
  • HEMA wist een deel van het omzetverlies van de fysieke winkels te compenseren met een forse groei van de online verkoop.

HEMA heeft tijdens de lockdownperiode veel meer loonsubsidie gekregen dan uiteindelijk nodig bleek.

De warenhuisketen ontving een voorschot van 11,4 miljoen euro in het kader van de NOW-subsidie. Bedrijven moesten toen deze subsidie beschikbaar kwam een inschatting maken van de verwachte omzetdaling vanwege de coronacrisis. Daar werd het voorschot voor de loonsubsidie op gebaseerd.

Omdat de omzet van HEMA uiteindelijk veel minder hard is gedaald dan verwacht, kan het warenhuisbedrijf met minder subsidie toe. Gevolg is dat HEMA denkt zo’n 6 miljoen euro van het ontvangen voorschot te moeten terugbetalen, meldt RTL Nieuws.

De NOW-subsidies zijn laagdrempelig toegekend

Met het eerste financiële noodpakket konden bedrijven die meer dan 20 procent omzet verloren een beroep doen op overheidssteun, waardoor evenredig aan het omzetverlies tot maximaal 90 procent van de salarissen werd betaald.

Uitkeringsinstantie UWV kende die subsidies laagdrempelig toe, maar bedrijven moeten terug betalen als achteraf blijkt dat ze niet aan de voorwaarden voldeden.

En dat blijkt nu het geval, zegt een woordvoerder van HEMA tegen RTL Nieuws: "De NOW-aanvraag kwam vroeg in de crisis. We wisten toen nog niet zeker of de winkels open mochten blijven."

Uiteindelijk bleek dat de winkels niet dicht hoefden en de verkopen online fors omhoog gingen. In de periode van maart tot en met mei, waar de loonsubsidie betrekking op had, daalde de omzet met 20 tot 30 procent.

HEMA verdubbelde de capaciteit van zijn distributiecentrum

Uit documenten van het UWV blijkt dat HEMA een aanvraag voor 14,2 miljoen euro aan steun deed en het daarvan 11,4 miljoen euro aan voorschot heeft gekregen. Maar gezien de daadwerkelijke omzetcijfers heeft de warenhuisketen recht op niet meer dan 5,4 miljoen euro.

Omdat de online vraag zo hard steeg tijdens de coronacrisis, verdubbelde HEMA de afgelopen maanden de capaciteit van zijn distributiecentrum en richtte de winkelketen twintig grote winkels in als extra verzendlocatie.

Eind vorige maand kwam HEMA in handen van een groep schuldeisers, die het faillissement van de moederonderneming aanvroegen vanwege een juridische strijd met eigenaar Marcel Boekhoorn. De miljardair is nu zijn zeggenschap over de warenhuisketen kwijt en de schuldeisers hebben een fors deel van de enorme schuldenlast kwijtgescholden.

KLM kreeg de meeste NOW-subsidie

In totaal hebben 140.000 bedrijven gebruik gemaakt van het eerste NOW-pakket voor een totaalbedrag van bijna 10 miljard euro.

De sector detailhandel had het grootste aandeel in het aantal goedgekeurde aanvragen, meldt het UWV. Ook de horeca deed een groot beroep op de regeling.

Verreweg de grootste ontvanger van steun was KLM met ruim 300 miljoen euro. De Nederlandse Spoorwegen en Booking.com completeren de top drie. De NS gaat alle loonsubsidie overigens terugbetalen, omdat er een apart steunpakket komt voor het openbaar vervoer.

Lees meer over HEMA: